Ouderschapsondersteuning

1. Werkwijze

Kinderen en jongeren zijn op weg naar volwassenheid. Op deze weg moeten zij heel wat ontwikkelingstaken opnemen: inzicht krijgen in waarden en normen, naar school gaan, het opbouwen van hun eigenheid,… Niet bij alle kinderen en/of jongeren lukt dit even vlot.

ik tracht respectvol te luisteren naar je hulpvraag en samen zoeken we naar een aanbod op maat. In overleg bepalen we ook de setting waarin de gesprekken plaatsvinden. De pedagogische relatie tussen de ouders en hun kinderen vormt dan ook een regelmatig weerkerend thema in onze gesprekken.

Met ouders bedoelen we hier ook stiefouders, zorgouders, grootouders, pleegouders, adoptieouders, ouder alleen, ouders uit elkaar,… Het ouderschap varieert naargelang omstandigheden en levenssituatie. Dit maakt dat de pedagogische relatie met de kinderen wel eens onder druk staat.

ik vind het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Een goede pedagogische relatie tussen ouders en kinderen vormt immers de beste preventie voor psychologische problemen op latere leeftijd.

Het komt voor dat ouders hun taak moeten vervullen in moeilijke omstandigheden. Relatieproblemen, wijzigende of gewijzigde gezinsomstandigheden, een moeilijke fase, problemen met één van de kinderen, moeilijkheden op school of met de studie, problemen op het werk, onverwerkte ervaringen uit het verleden, enz. De begeleiding is meestal tweeledig enerzijds het versterken van de mogelijkheden van de jongere, en anderzijds de ouders versterken in hun rol als ouder.

Voorbeelden van problemen zijn:

  • Problemen met de opvoeding van de kinderen
  • Verwerking van een emotionele gebeurtenis
  • Pesten
  • Geweld
  • Seksueel misbruik
  • Verwerking van een verlieservaring
  • Problemen met verliessituaties
  • Omgaaan met een echtscheiding
  • Etc.

Samen wordt er bekeken hoe men een probleem beter kan aanpakken, rekening houdend met de mogelijkheden van het kind, de opvoedingsvaardigheden van de ouders en de bepalende omgevingsfactoren.

2. Grondbeginselen

Ik ben systemisch geschoold. Deze theorie gaat ervan uit dat mensen deel uitmaken van diverse sociale systemen Iedereen beïnvloedt iedereen in een sociaal systeem en het leven binnen een systeem brengt heel wat moeilijkheden met zich mee. Binnen dit gecompliceerd proces van samen leven met elkaar kunnen heel wat problemen ontstaan (bijv. op gebied van communicatie, taakverdeling, …)

3. Contextuele therapie

De contextuele benadering is ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse psychiater I. Boszormenyi Nagy.

Het woord 'context' geeft de verbondenheid binnen relaties weer die ieder mens heeft met belangrijke mensen om zich heen. Deze verbondenheid werkt door van generatie op generatie. Binnen het netwerk van familie of belangrijke andere mensen zijn motiverende krachten werkzaam: een daarvan is de dynamische balans van geven en nemen, een andere kracht is de loyaliteit.

Loyaliteit heeft te maken met vragen als: Hoe doe je ertoe voor elkaar? Hoe betrouwbaar ben je?

De balans van geven en nemen wordt zichtbaar aan de hand van vragen als: Hoe geef jij aan de ander, en hoe geeft de ander aan jou? Wordt dat geven gezien? Door wie? Kun je ontvangen?

Contextuele hulpverlening kijkt naar de feiten, de psychologie van ieder mens en het systeem waarin deze leeft. Daarnaast houdt ze rekening met de ethische kant die speelt binnen een relatie. De contextuele hulpverlening werkt via de methode van de meerzijdige partijdigheid wat betekent dat de hulpverlener recht doet aan alle betrokkenen en hun belangen.

4. Rots en water

Rots en Water is een weerbaarheidsprogramma voor jongens en meisjes het is een Nederlands methode, ontwikkeld door Freek Ykema eind jaren 90.

Het is een psychofysieke methode. Rots staat voor stevig staan, voor jezelf opkomen en innerlijke kracht ontdekken. Water staat voor contact maken, samenwerken, samen spelen en innerlijke rust.

Belangrijke thema's: stevig staan, zelfvertrouwen, positief denken, opkomen voor jezelf, concentreren, zelfverdediging, samenwerken en ontspannen.

De jongere krijgt concrete handvatten, zodat hij/zij gemakkelijker om kan gaan met lastige situaties (denk aan drukke omgevingen, groepsdruk, pesterijen...). Jouw kind staat na de training steviger in zijn-haar schoenen en durft zo meer op zichzelf te vertrouwen.

Men leert de eigen weerbaarheid te vergroten en tegelijkertijd respectvol naar anderen te zijn. Ook leren men samenwerken en samenspelen. Rots en Water gaat ervan uit dat zelfbewustzijn is opgebouwd uit lichaamsbewustzijn en emotioneel bewustzijn en je oefent op sociaal, fysiek en Rots en water helpt ook bij een specifieke hulpvraag zoals:

  • (Hoog)Gevoeligheid
  • Onzekerheid
  • Negatief zelfbeeld
  • Concentratieproblemen
  • Druk (in je hoofd)
  • Sociale onhandigheid
  • Kinderen die geplaagd of gepest worden

Kinderen krijgen concrete handvatten, zodat ze gemakkelijker met lastige situaties (denk aan groepsdruk, drukke omgevingen en pesterijen) om kunnen gaan. Ze staan letterlijk en figuurlijk steviger in hun schoenen en durven zo meer op zichzelf te vertrouwen.

5. Concrete werkwijze

Na een telefonisch contact wordt een afspraak vastgelegd. Tijdens een eerste gesprek wordt bekeken vanwaaruit men de stap zet naar gesprekken.

Er worden afspraken gemaakt in verband met het verloop en de frequentie van de therapie. Een sessie duurt ongeveer 1u. Het verloop van de therapie wordt in nauwe samenspraak besproken.

Van bij het begin van de therapie worden afspraken gemaakt over de setting. Luisteren en het opbouwen van vertrouwen zijn daarbij essentieel.